Despre noi


Ansamblul Artistic Profesionist „Doina Gorjului” din Târgu-Jiu isi are începuturile cu peste 60 de ani in urmă, in 1948, când s-a înfiintat Taraful Gorjului – prima formulă de orchestră profesionistă, căreia, pe rând, i s-au alăturat solisti si dansatori. În anul 1968, odată cu reînfiintarea judetului Gorj isi schimbă numele în „Doina Gorjului”.

De-a lungul timpului, de „Doina Gorjului” si-au legat definitiv numele mari interpreti ai cântecului popular romanesc. Vom reaminti doar câtiva dintre ei:Maria Tănase, Maria Lătăretu, Maria Apostol, Filofteia Lăcătusu, Iustina Băluteanu si altii, plecati cu totii – din păcate, prea devreme in lumea fără de dor. De asemenea, la „Doina Gorjului” si-au desavârsit ucenicia interpreti ai cântecului popular românesc, care, spre bucuria noastră, ne sunt contemporani:Maria Ciobanu, Petrica Mîtu Stoian, Niculina Stoican, Mariana Ionescu-Căpitănescu, Constantin Măgureanu. Acestia s-au alăturat unei generatii anterioare de slujitori ai scenei „Doinei Gorjului”, precum: Nelu Bălăsoiu,Stefania Etegan, Mihai Mihalache, Ileana Leonte, Sica Rusu-Durlai, Gigi Luca, Mihai Lazăr, Matei Constantin, Ionela Anghel si altii…

Ansamblul „Doina Gorjului” si-a impus celebritatea de-a lungul timpului si datorită unor nume mari de dirijori care au slujit pupitrul orchestrei: Nicu Novac,Gelu Barabancea, Stelian Ghiocel, Ionel Puia si nu in ultimul rand, Marin Ghiocel.

Cel care, de asemenea si-a legat definitiv numele de „Doina Gorjului” reusind sa o revigoreze si chiar să o revolutioneze, a fost profesorul Liviu Dafinescu, care a ocupat functia de director intre anii 1995-2004, când o suferintă cumplită l-a răpus si l-a înăltat la cer, in constelatia celor ce si-au ales prin artă, nemurirea.

Astăzi, ca întotdeauna, „Doina Gorjului” reuneste o garnitură de exceptie de interpreti ai melosului popular: Ion Ghitulescu (deopotriva interpret si impresar), Maria Loga, Victorita Lăcătusu, Mirela Tapotă-Lătăretu, Olguta Berbec, Maria Roberta Crintea, Claudia Torop, Georgiana Bîrsac, Natalia Gorjanu sau Valentin Samfira.

Repertoriul Ansamblului Artistic Profesionist „Doina Gorjului” valorifică, în primul rând uriasul potential artistic al Olteniei si, in mod special al judetului Gorj, zona renumita pentru autenticitatea si forta creatoare a acestor locuri. Tot la loc de cinste se regăsesc capodoperele – muzicale si coregrafice – din aproape toate zonele etnofolclorice ale României. Intr-un cuvânt, in leagănul de cântec si joc al „Doinei Gorjului” se unduiesc, intr-o armonie perfectă, nestemate folclorice de pe întreg cuprinsul tarii.

Orchestra, alcatuită din profesionisti adevarati, în mâna cărora instrumentele par de-a dreptul fermecate, cuprinde întreaga paletă de instrumente populare pe care le înmănunchează folclorul românesc. Este condusă de doi dirijori de exceptie: Aurel Blondea si Marcel Parnica, absolventi al Facultătii de Muzică din cadrul Universitătii „Spiru Haret”. Sub bagheta lor, orchestra capătă mereu valente noi si sună admirabil.

Dansatorii, sunt, parcă, pusi pe sârmă, atunci când rup, de-a dreptul podeaua scenei, în spectacole. Dincolo de simtirea artistică si de talentul nativ, depun eforturi mari, adesea supraomenesti spre a se mentine la un asemenea nivel. Ei sunt asemenea sportivilor de performantă, pentru care, alături de arta interpretarii si de sincronizarea miscărilor, primează pregătirea fizică.

Sunt struniti cu profesionalism de către Valeriu Saraolu, absolvent al Academiei de Arte Frumoase din Chisinău si de Liviu Berchi, un aprig maramuresan gorjenizat, fost coleg de-al lor. Repertoriul coregrafic contine peste 30 de suite din toate regiunile etnofolclorice ale tarii, care poartă semnătura unor coregrafi de marcă precum Marin Badea, Valeriu Buciu, Viorel Vatamaniuc si altii. Performantele ultimilor ani sunt rodul colaborării cu doua nume mari ale coregrafiei românesti contemporane – Theodor Vasilescu si Marin Barbu – creatori ai unor montări coregrafice de exceptie.

Costumele populare alcătuiesc la „Doina Gorjului” o zestre rară, de-a dreptul inegalabilă si incomensurabilă. Ele respectă întru totul autenticul si traditionalul, fiind făcute de către mesterii populari ai zonelor respective. Răzbate, în alcătuirea acestora, deopotrivă misterul creatiei costumelor vechi, dar si eleganta, strălucirea si unitatea culorilor, intr-o diversitate de invidiat.

Intreaga activitate a ansamblului este sustinută cu profesionalism de aparatul tehnic, si administrativ. Nu în ultimul rând, salutăm prezenta d-lui Gheorghe Porumbel, manager.

Fiecare spectacol în care Ansamblul „Doina Gorjului” este prezent este nu numai o îmbinare armonioasă între coregrafie si muzică, ci este o adevarată comoară artistică ce se dezvăluie iubitorilor de frumos.

Ansamblul a participat la numeroase turnee, în tară si in străinatate (Spania, Portugalia, Mexic, Franta,Turcia, Israel, Iugoslavia, etc) si a obtinut nenumărate premii si trofee. In anul 2002 a obtinut premiul ETNOS al Ministerului Culturii si Radioteleviziunii Române după această perioadă având participări la festivalurile internationale din Ungaria si Turcia. „Doina Gorjului” este o prezentă constantă la marile festivaluri de folclor din România, precum „Cerbul de Aur”, Festivalul de folclor de la Mamaia si altele. Anual, acest ansamblu este principalul organizator al celor mai răsunătoare manifestări folclorice din Gorj: Festivalul International de Folclor, în august si Festivalul national al cântecului popular „Maria Lătăretu” – in noiembrie.

O armonie perfectă între autentic si profesionalism – iată secretul perenitatii „Doinei Gorjului”!