Festivalul „Maria Lătărețu” – bilanț final


    Festivalul Cântecului Popular Românesc „Maria Lătărețu” aflat la cea de-a XXI-a ediție a ajuns la final. Desfășurat pe durata a trei zile, festivalul a beneficiat de prezența a 54 de concurenți (înscriși la preselecție) din toate  zonele țării dar și din țările vecine ( un concurent din Republica Moldova și unul din Serbia).

    Prima seară a oferit spectatorilor, pe lângă prestația celor  20 de concurenți și prezența unor invitați de marcă: Oana Lianu, taraful lui Pițigoi din Tg-Cărbunești, taraful lui Tapotă-Lătărețu din Lelești și taraful lui Vasile Muscurici din Pîrîul de pripor.

    În a doua seară au putut fi vizionați, alături de cei 21 de concurenți soliștii și invitații Școlii Populare de Artă din Tg-Jiu: Ilie Caraș, Loredana Streche, Andreea Haisan, Gabriel Dumitru, Paul Ananie, Emilia Dorobanțu, Beatrice Băndoiu, Andra Ioana Matei, Maria Butilă, Ion Drăgan, Mariana Ionescu Căpitănescu.

    Cea de-a treia seară, Gala Laureaților, a beneficiat de prezența unor invitați deosebiți: Elena Popescu Lăzăroiu – câștigătoarea trofeului „Maria Lătărețu” a primei ediții a festivalului din 1979, Ion Ghițulescu, Gheorghița Nicolae, Cristian Pomohaci, Laura Lavric, orchestra condusă de dirijorul Marcel Parnica, corpul de balet condus de Nelu Saraolu, interpreții și colaboratorii „Doinei Gorjului”: Maria Loga, Victorița Lăcătușu, Claudia Torop, Valentin Sanfira, Olgușa Berbec, Roberta Crintea, Natalia Gorjeanu, Georgiana Bîrsac, Reli Sanda, Marian Medregoniu, Roxana Croitoru.

    Marele trofeu al festivalului a fost câștigat de interpreta Ionela Cristina Bugnar din jud. Bistrița-Năsăud.

    La secțiunea soliști vocali clasamentul a fost următorul:

 1. Mădălina Ancuța Mârza din jud. Bistrița-Năsăud
 2. Iulia Andreea Mihai, din jud. Giurgiu
 3. Cristian Petrișor Tomoni din jud Timiș

Premiul special al familiei Mariei Lătărețu a fost câștigat de Adriana Maria Soreanu din jud. Gorj, iar mențiunile au mers la:

 1. Simona Vasilica Mazăre din jud. Botoșani
 2. Alina Ureche din Republica Moldova
 3. Daria Gîdea din jud. Maramureș

La sectiunea instrumentiști câștigătorii au fost:

 1. Mirel Chiru din jud. Gorj – vioară
 2. Tudor Ciprian Vârciu din jud. Albe – taragot
 3. Alexandru Nicolae Derlean din jud. Caraș Severin – taragot

Mențiunile au fost acordate insrumentiștilor:

 1. Alexandru Marian Cozaciuc din jud. Suceava – caval
 2. Ion Constantin Pobirci din jud. Gorj – vioară
 3. Teodor Marian Foanță din jud. Olt – acordeon

Galerie  foto: AICI