Maria Loga

Gorjul, această vatră folclorică inconfundabilă a dat țarii pentru eternitate celebrele Mării ale cântecului popular: Maria Lătărețu, Maria Apostol, etc. Cea care duce cu cinste tradiția lor este din Drăguțeștii Gorjului și a reușit în timp să-și construiască o carieră de exceptie în lumea cântecului popular.

Frumoasele-i cântece sunt așezate în albume care s-au bucurat de un real succes și și-au găsit locul în fiecare casa de romani adevărați, ce țin la autenticitatea și frumusețea de neegalat a cântecelor noastre populare.

Maria Loga s-a născut pe 14 octombrie 1960 la Tg-Jiu. A urcat pe scenă încă de mică, iar la 16 ani a câștigat primul trofeu, participând la Festivalul – Concurs “Jiule, pe malul tău”. Au urmat o serie de alte premii, obținute pâna în 1995 când devine angajată a Ansamblului Artistic Profesionist “Doina Gorjului”. La 20 de ani apare pentru prima data pe micul ecran, iar începând cu 1984 participa la emisiunea “Tezaur folcloric” realizată de Marioara Murărescu. Tot în această perioadă Maria face și primele înregistrări la Radio România.

Are în repertoriu peste 150 de cântece, adunate în decursul anilor în 15 albume înregistrate la diferite case de discuri din țară. Solista și-a cules singura cântecele de la lăutari sau de la bătrânii satului, unde a găsit și frumoasele sale costume populare. Ea a prelucrat aceste cântece dând la iveală adevărate bijuterii muzicale.