Festivalul Cântecului Popular Românesc „Maria Lătărețu”, ediția a XXV-a, Târgu-Jiu, 5-8 noiembrie 2018


La Gorj s-a împământenit tradiția ca, anual, să fie invitați la Târgu-Jiu slujitori împătimiți ai cântecului din toate zonele românești care, împreună cu specialiști de prestigiu, își amintesc de Maria Lătărețu.
În semn de omagiu adus marii interprete, anul acesta se va organiza la Târgu-Jiu cea de-a XXV-a ediție a Festivalului ce îi poartă numele.
Organizatori: Consiliul Județean Gorj, Consiliul local și Primăria municipiului Tg-Jiu, Ansamblul artistic profesionist „Doina Gorjului”, Centrul județean pentru conservarea și promovarea culturii tradiționale Gorj, Școala populară de artă Tg-Jiu, Muzeul județean Alexandru Ștefulescu-Gorj, Liga Culturală „Fiii Gorjului” București. Întreg festivalul va fi televizat și transmis în direct de către o televiziune cu acoperire națională, cheltuielile de coproducție fiind negociate și suportate de către Ansamblul Artistic Profesionist „Doina Gorjului” Târgu-Jiu, în calitate de organizator principal al festivalului.
Și această ediție se adresează soliștilor vocali și instrumentiști neprofesioniști (neangajați într-o instituție profesionistă de spectacole).
Secțiunile Festivalului:
a) soliști vocali;
b) soliști intrumentiști.
Condiții de participare:
Pot participa soliști vocali și soliști instrumentiști (băieți/fete), cu vârsta cuprinsă între 16-35 ani.
Fiecare interpret se prezintă în concurs cu două piese:

– doină, baladă, cântec doinit sau cântec epic, fără acompaniament;
– o melodie ritmată, cu acompaniament orchestral.

Laureații cu Marele Premiu și Premiul I obținute la edițiile anterioare ale Festivalului nu pot participa în concurs.
Fișa de concurs (anexată prezentului), însoțită de partituri și o copie după B.I./C.I. se expediază pe adresa: Centrul Județean pentru Conservarea și Promo-varea Culturii Tradiționale Gorj, str. Calea Eroilor, nr. 15, cod 210135, Tg-Jiu, Gorj, e-mail cultura@traditiigorj.ro sau la Ansamblul Artistic Profesionist „Doina Gorjului” Târgu-Jiu, jud. Gorj, e-mail doinagorjului@yahoo.com, până la data de 1 noiembrie 2018, pentru a da posibilitate orchestrei să asigure o mai mare operativitate în desfășurarea preselecției.
Concurenții sunt așteptați în ziua de 5 noiembrie 2018, înainte de începerea preselecțiilor, la sediul Ansamblul Artistic Profesionist „Doina Gorjului” Târgu-Jiu (Casa de cultură a sindicatelor Tg-Jiu).
Cei care vin de la distanțe mari pot sosi din data de 4 noiembrie 2018.
Preselecția se va desfășura în data de 5 noiembrie, începând cu orele 15.00, în prezența juriului național. Cheltuielile de transport vor fi suportate de către participanți (direct sau prin instituțiile culturale din zona de domiciliu).
Înainte de începerea preselecției, toți concurenții vor achita la casieria Ansamblului o taxă de participare/ înscriere de 30 lei.
Repetițiile cu orchestra se vor desfășura în fiecare zi de concurs, începând cu 6 noiembrie, ora 900, la sediul Ansamblului profesionist „Doina Gorjului”. Acompaniamentul orchestral, pe toată durata festivalului, va fi asigurat de orchestra Ansamblului profesionist „Doina Gorjului” din Tg-Jiu.
Spectacolele-concurs se vor desfășura în zilele de 6 și 7 noiembrie, ziua de 8 noiembrie fiind rezervată și unui spectacol omagial dedicat Marii Uniri.
Pe lângă spectacolele din Festival, vor avea loc și alte manifestări culturale, care vor marca drumul de cântec al Mariei Lătărețu, de la Bălcești la Târgu-Jiu și vor readuce în memoria gorjenilor tradiții folclorice și nestemate din lada de zestre.
Ordinea intrării în concurs se va afișa în fiecare zi la locul de cazare și la sala de repetiții. Nu va exista o tragere la sorți, asigurându-se astfel o varietate zonală a spectacolelor.
În serile de 6 și 7 noiembrie după spectacolele-concurs, se vor desfășura recitaluri oferite de Ansamblul Artistic Profesionist „Doina Gorjului” și Ansamblul folcloric „Maria Lătărețu” al Școlii Populare de Artă Tg-Jiu, precum și de invitați ai acestora.
În programul festivalului pot fi cuprinse și alte manifestări artistice.

Juriul concursului va fi alcătuit din personalități de seamă din domeniul cercetării și interpretării folclorului românesc (etnomuzicologi, folcloriști, interpreți celebri, redactori muzicali, profesori, dirijori), precum și din personalități locale.
Aceștia vor aprecia calitățile interpretative, repertoriul, autenticitatea portului, prezența scenică, cu note de la 1 la 10, într-o fișă individuală, pe baza căreia, prin centralizare, se va decide punctajul fiecărui concurent.
Juriul are latitudinea de a redistribui premiile și poate clasa doi concurenți pe același loc, în funcție de rezultatele din concurs.
Premiile Festivalului:
a) soliști vocali:
• Marele Premiu și Trofeul Festivalului, în valoare de 5000 lei, oferit de Consiliul Județean Gorj, prin Ansamblul
Artistic Profesionist „Doina Gorjului”;
• Premiul I, în valoare de 4000 lei, oferit de CJCPCT Gorj;
• Premiul al II-lea, în valoare de 3000 lei, oferit de Ansamblul Artistic Profesionist „Doina Gorjului”;
• Premiul al III-lea, în valoare de 2000 lei, oferit de Ansamblul Artistic Profesionist „Doina Gorjului”;
• 2 mențiuni, în valoare de 1000 lei fiecare, oferite de Școala Populară de Artă Tg-Jiu.
b) soliști instrumentiști:
• Premiul I, în valoare de 4000 lei, oferit de Liga Culturală „Fiii Gorjului” din București;
• Premiul al II-lea, în valoare de 3000 lei, oferit de Ansamblul Artistic Profesionist „Doina Gorjului”;
• Premiul al III-lea, în valoare de 2000 lei, oferit de Ansamblul Artistic Profesionist „Doina Gorjului”;
• 2 mențiuni, în valoare de 1000 lei fiecare, oferite de Școala Populară de Artă Tg-Jiu.
c) Premiul special al urmașilor din familia Maria Lătărețu.
Fiecare laureat va primi, pe lângă premiul în bani, diplomă și trofeul festivalului pe care se va înscrie locul obținut. Aceleași însemne (diplome și trofee) pot reveni și celorlalți concurenți, membrii juriului, precum și celor care au contribuit la buna desfășurare a festivalului.
Sumele propuse pentru premiere sunt în valoare brută, fiind supuse impozitării.
În funcție de receptivitatea și aderența la programul festivalului, pot fi oferite premii de către consilii locale, publicații, posturi de radio și TV, alte instituții, societăți culturale, ligi, fundații, firme gorjene sau persoane particulare.
Cheltuielile ocazionate de festival vor face obiectul unui protocol ce se va încheia în baza prezentului regulament, cu acordul organizatorilor.
Informații:
* Ansamblul Artistic Profesionist „Doina Gorjului” (director Gheorghe Porumbel) – tel. fax 0253/ 21.61.79
* C.J.C.P.C.T. Gorj (director Ion Cepoi) – tel. fax 0253/ 21.37.10
* Școala Populară de Artă Tg-Jiu (director Alexandru Bratu) – tel. fax 0253/ 21.59.45

ORGANIZATORII

Documente în format PDF:

Regulament | Fișa de participare

REGULAMENT
fisa-participare-2018