BIOGRAFII

ION GHIȚULESCU

solist11

O paletă aparte a folclorului românesc o reprezintă cântecele vechi lăutarești, un repertoriu destul de greu de abordat la care s-a încumetat cu mult succes Ion Ghițulescu. Plecând de la Barbu Lăutaru, Zavaidoc, Romica Puceanu și alte nume de referință ale muzicii lăutaresti, Ion Ghițulescu ne-a încântat cu astfel de interpretări, vocea sa deosebită și modul de interpretare fiind cel putin la nivelul soliștilor de odinioară.

S-a născut pe 25 mai 1949 la Homesti, Buzău. A debutat în 1964 acompaniat de „Doina Argeșului” la concursul „Debuturi piteștene”. În scurt timp devine cunoscut, activând la ansamblurile „Dorulețul” din Buzău (1971 – 1975), „Doina Vrancei” din Focșani (1975 – 1979), iar din 1979 activează la „Doina Gorjului”, cu acest ansamblu cântând în toată țara dar și în străinătate, pe scenele din Spania, Portugalia, Franța, Bulgaria, Israel, Turcia, Iugoslavia, Ucraina sau Republica Moldova.

Repertoriul său este alcătuit mai ales din cântece lăutarești vechi, adunate în peste 15 albume, alături de marii dirijori ai tarii. Ion Ghițulescu, acest Barbu Lăutaru al zilelor noastre este recunoscut intre putinii valorificatori ai cântecului lăutaresc; pentru crearea atmosferei îmbaracă costume ale epocii iar vocea sa a a încântat și încântă atât specialiștii cât și publicul larg.

MARIA LOGA

solist03Gorjul, această vatră folclorică inconfundabilă a dat țarii pentru eternitate celebrele Mării ale cântecului popular: Maria Lătărețu, Maria Apostol, etc. Cea care duce cu cinste tradiția lor este din Drăguțeștii Gorjului și a reușit în timp să-și construiască o carieră de exceptie în lumea cântecului popular.

Frumoasele-i cântece sunt așezate în albume care s-au bucurat de un real succes și și-au găsit locul în fiecare casa de romani adevărați, ce țin la autenticitatea și frumusețea de neegalat a cântecelor noastre populare.

Maria Loga s-a născut pe 14 octombrie 1960 la Tg-Jiu. A urcat pe scenă încă de mică, iar la 16 ani a câștigat primul trofeu, participând la Festivalul – Concurs „Jiule, pe malul tău”. Au urmat o serie de alte premii, obținute pâna în 1995 când devine angajată a Ansamblului Artistic Profesionist „Doina Gorjului”. La 20 de ani apare pentru prima data pe micul ecran, iar începând cu 1984 participa la emisiunea „Tezaur folcloric” realizată de Marioara Murărescu. Tot în această perioadă Maria face și primele înregistrări la Radio România.

Are în repertoriu peste 150 de cântece, adunate în decursul anilor în 15 albume înregistrate la diferite case de discuri din țară. Solista și-a cules singura cântecele de la lăutari sau de la bătrânii satului, unde a găsit și frumoasele sale costume populare. Ea a prelucrat aceste cântece dând la iveală adevărate bijuterii muzicale.

VICTORIȚA LĂCĂTUȘU

solist05

Este o interpretă de marcă a Gorjului, care-și respectă vocația de artist, respectă publicul și întotdeauna cu modestie și naturalețe s-a aplecat în fața a tot ceea ce ține de folclorul autentic.

S-a născut la 13 martie 1970 in Tg-Jiu. Vocea sa caldă si placută a adus-o în 1993 pe scena Festivalului Concurs „Maria Lătărețu”, unde, recunoscându-i-se valoarea interpretativă și de repertoriu a obținut marele premiu. Urmează imediat colaborarea cu Ansamblul „Rapsozii Gorjului”, unde Victorița, vedeta în devenire e invitată la spectacolele de gală de la mai multe festivaluri din țară. Posturile de radio și televiziune îi mediatizează repertoriul prin numeroase înregistrări, iar Victorița e invitată la emisiunile de marcă ale folclorului.

Din 1995 devine angajată a Ansamblului Artistic Profesionist „Doina Gorjului” unde este o prezență constantă la spectacolele din țară și din străinatate. Are înregistrate mai multe albume, cu fiecare lansând șlagăre care sunt un etalon în folclorul gorjenesc. De-a lungul întregii sale cariere muzicale, Victorița a cules piese valoroase, adevărate nestemate folclorice, pe care le-a interpretat cu măiestrie, a adus mereu în fața publicului costumul popular pur și nestilizat, iar prin naturalețea care o caracterizează s-a impus în fața publicului ca o floare aleasă a Gorjului cu un glas curat și melodios.

CLAUDIA TOROP

solist02A așezat la loc de cinste o vatră folclorică (Alimpeștii Gorjului) adunând în ea toată zestrea bucuriilor și tristeților celor care au supravegheat la plămădirea ei. S-a născut pe 10 martie 1967. Încă de mică a cântat la serbările și concursurile școlare fiind foarte apreciată pentru calitățile sale interpretative. Adevăratul debut însă a avut loc în cadrul concursului „Floarea din gradină” pe 3 octombrie 1989, unde Claudia obține trofeul „Maria Lătărețu”.

A urmat cursurile Facultatii de Tehnologie Chimică, București și ale Școlii Populare de Artă, secția Etnografie și folclor. În prezent este directoarea Clubului Elevilor Bumbești-Jiu, Gorj, unde a fondat grupul folcloric „Jiulețul”, format din copii de la 8 la 15 ani și începând cu 2005, angajată a Ansamblului Artistic Profesionist „Doina Gorjului”.

Colaborează permanent la o serie de emisiuni de folclor pe posturile de radio și televiziune, este deținătoarea a numeroase trofee la festivalurile organizate la nivel național și este autoarea a 7 albume muzicale de excepție. Într-adevăr, Claudia ne demonstrează ca dintr-o pasiune frumoasă poate lua naștere o carieră de succes.

NATALIA GORJEANU

solist06

Venită de pe meleagurile vâlcene, Natalia a ales cu mulți ani în urmă drumul Gorjului, unde, de dragul cântecului și al oamenilor a ales să-i poarte numele și să interpreteze cântecul popular ca o adevarată gorjeancă. S-a născut în anul 1958 la Grădiștea, jud. Vâlcea. A cântat incă de mică, iar în 1975 a obținut primul său succes la un concurs – locul I la festivalul „Cântecele Oltului”. Din anul 1982 este angajată a Ansamblului Artistic Profesionist „Doina Gorjului”, fiind o prezență permanentă în spectacolele și turneele organizate, atât în țară cât și în străinătate.

A imprimat până în prezent 5 albume muzicale, repertoriul fiind în mare parte creația sa, pornind de la folclorul specific zonei sud-estice a Gorjului. Cântecele Nataliei Gorjeanu, îmbogațite cu sensibilitatea și frumusețea launtrică a artistei au ajuns totdeauna în sufletul ascultătorilor.

GEORGIANA BÎRSAC

solist08O interpretă de pe meleagurile gorjene încărcate de povara frumosului și a autenticului, care poartă prin interpretarea sa valoarea inestimabilă a tradiției. Câștigatoare a celui mai important trofeu la una din edițiile festivalului „Maria Lătărețu”, Georgiana a fost reperată imediat și a ajuns în rândul soliștilor Ansamblului Artistic Profesionist „Doina Gorjului”.

Georgiana Bîrsac a imprimat pâna în prezent două albume muzicale și este prezentă aproape permanent la emisiunile de folclor din radio și televiziune, atât pe posturile locale cât și naționale.

 

ROBERTA CRINTEA

Frumusetea și autenticitatea cântecului bănațean sunt definitorii pentru Roberta, care, deși gorjeancă, reține solist10atenția prin inflexiunile vocii și graiul specific bănățenilor. S-a născut pe 10 august 1975 la Tg-Jiu. A cântat încă de mică, dar debutul său a fost în 2003, odată cu primul album lansat într-o emisiune la Etno Tv. Melodiile din zona de munte a Banatului i-au plăcut și se potrivesc vocii sale, de aceea le-a preluat dându-le trăire ca o noutate de repertoriu într-o zonă etno-folclorica predominant gorjeana. Acest non-conformism artistic de repertoriu și stil de interpretare i-a adus un succes deosebit, Roberta fiind preferata la multe spectacole sau petreceri.

Talentul pus în slujba autenticului a contribuit la promovarea sa în rândul angajatilor Ansamblului Artistic Profesionist „Doina Gorjului”. Roberta este autoarea mai multor albume de succes cu muzică din zona Banatului. Ea poartă cu cinste costumul specific zonei pe care o reprezinta, nealterat, nestilizat și merge cu regularitate în Banat pentru a culege piese autentice de valoare.

 

OLGUȚA BERBEC

In Mărășeștii Mehedințiului, acolo unde simplitatea și sinceritatea își dau mâna, acolo unde cântecul, portul și solist07jocul trăiesc într-o adevărată simbioză, s-a născut și a crescut o floare mândră, pe numele ei Olguța Berbec. Îndrumată mai întâi de învățătoarea ei, mai apoi de instructorii de la Școala Populară de Artă din Tg-Jiu, Olguța reușește pâna la 20 de ani să strângă numeroase premii și trofee la diverse concursuri la care a participat.

Din octombrie 2007 este angajată a Ansamblului Artistic Profesionist „Doina Gorjului”, unde reprezintă cu cinste zona etnofolclorică de unde vine.

VALENTIN SANFIRA

solist12Absolvent al Liceului de Muzică și Arte Plastice „C-tin Brăiloiu” din Tg-Jiu, secția canto popular. A devenit colaborator al „Doinei Gorjului”, fiind distribuit în numeroase spectacole. Premiul al II-lea la Festivalul Național al Cântecului Popular „Mamaia 2008” a contribuit decisiv la intrarea sa în rândul angajaților ansamblului. În peisajul folcloric gorjenesc, vocile bărbătești sunt, din păcate, rare, iar el este excepția celor care confirmă regula. În prezent este student la Conservator și este deja preferat al multor realizări folclorice de la Radio si Tv.